Sindicatul din Penitenciare critică proiectul grațierii: Argumentele sunt eronate, condamnările unor politicieni nu echivalează cu urgență

Sindicatul din Penitenciare critică proiectul grațierii: Argumentele sunt eronate, condamnările unor politicieni nu echivalează cu urgență
Publicat: 25/01/2017, 14:45

„Argumentele prezentate în favoarea grațierii sunt eronate. Condamnările unor politicieni și oameni de afaceri nu echivalează cu urgență. Constatăm cu surprindere că Guvernul alege să ignore pozițiile critice, mai mult decât argumnetate, ale instituțiilor apolitice din cadrul justiției, precum și ale asociațiilor profesionale sau neguvernamentale. Precizăm că din punct de vedere sindical suntem neutri față de această inițiativa a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacționăm față de lipsa de transparență, fundamentarea defectuoasă și elaborarea interesată a proiectului de act normativ susamintit”, arată președintele Sindicatului Omnia al angajaților din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrescu, într-un comunicat de presă care aduce lămuriri față de afirmațiile președintelui PSD Liviu Dragnea.

Sindicatul arată că în ultimii 27 de ani, condițiile din penitenciare au fost criticare constant, „dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții”.

Penitenciarele arată că supraaglomerarea este un „fenomen în scădere”, în ultimii 10 ani numărul deținuților scăzând de la 48.000 la 27.000, trend care se va menține și în următorii 4 ani, „dacă planurile existente vor fi finanțate și implementate”.

Sindicatul mai arată că în mod constant s-au îmbunătățit condițiile din închisoare, dar nu în ritmul așteptat, pentru că sistemul a fost subfinanțat: „În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanțare. Mai mult, din ambiții personale – ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnați la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenție reamenajate sau al unui penitenciar nou”.

De asemenea, sindicatul arată că rata mortalității din penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți, în timp ce rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori, situația fiind similară și în cazul sinuciderilor. „40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deținuți au acces permanent la grupuri sanitare și apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare românești sunt supraaglomerate”, mai arată angajații ANP.

Sindicatul atacă și două controverse care au implicat situația din penitenciare în ultimele zile: moartea omului de afaceri condamnat Dan Adamescu, care a fost pusă de Liviu Dragnea pe seama condițiilor din închisoare, precum și cifra de 80 de milioane de euro vehiculată ca amendă pe care CEDO ar urma să o aplice României ca urmare a unei decizii-pilot privind condițiile din închisori, argument folosit de PSD în sprijinul grațierii, dar care ar fi fals, bazat pe o cifră avansată de fostul ministru al Justiției Raluca Prună.

„Deținutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se află din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care și l-a ales, și a decedat într-o clinică privată”, arată Sindicatul.

„Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a inventat o așa-zisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals și președintele Iohannis. Raluca Prună știm deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre.În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluționeze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenție) până când statul membru nu-și rezolva problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor”, mai arată sindicaliștii din penitenciare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se schimbă obligatoriu la mașină. Toți șoferii trebuie să se prezinte la service
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×